Har du iPhone? Lyssna i så fall på oss i appen Podcaster. Det finns appar för att lyssna på poddar för alla mobiler

HÄR kan du komma åt alla avsnitt

Avsnitten
Teaser. Intro till vår podd

1. Känn på den!
Vad händer i hjärnan när någon rör vid oss? Vi undersöker varför känseln är så viktig och hur kan du påverka andra med beröring. Dessutom reder vi ut hur det perfekta handslaget ser ut och vi undersöker var vi människor är som hårigast.

2. Maria, prästen som helt saknar känsel.
Vi pratar om en stor författares ärthjärna, varför små kanaler för natrium är så viktiga för våra tankar och vi möter en präst som inte har känt något under hela sitt liv.

3. Så får du ett superminne.
Här avslöjar Jonas von Essen alla knep som gjort honom till världsmästare och som gör att du kan lära dig ett nytt språk snabbt.

4. Lyckas med högskoleprovet.
Specialavsnitt om att få 2,0 på Högskoleprovet.

5. Möt din inre sjöhäst.
Vi tar reda på om en människa kan ha minne som en guldfisk, möter en rysk journalist med obegränsat minne och undrar om Hollywoodamnesi verkligen existerar. Vi undersöker också vad som händer om man sticker en nål genom Talmud och frågar oss om det är så viktigt att komma ihåg allt.

6. Lyssnarfråga: Så fungerar deja vu

Vår lyssnare Jon Perslow undrar vad deja vu är för något och vi ser om gåtans lösning finns bland medier, hos Freud eller om ett långt spett nedstucket i hjärnan kan ge svaret.


7. Det luktlösa livet

Elin saknar doftsinne. Hör hennes berättelse om hur livet är då.


8. Morsning korsning Somatic Twist

Vi får en fråga om varför höger hjärnhalva styr vänstra delen av kroppen. Vi levererar vår favoritteori om varför det är så här.


9. En låt på hjärnan

Vad sker i huvudet när vi lyssnar på en hit, varifrån kommer vår musiksmak och varför finns överhuvudtaget musik? Detta är första avsnittet i vår trilogi om hemisfärernas musik.


10. Dansa med papegojor

Vi dyker djupare ner i musiken, analyserar introvertas musiksmak, lokaliserar njutningscentrum i hjärnan och funderar över varför papegojor är så grymma på dansgolvet.


11. Hur får du öronmasken att släppa

Vilken roll spelar R. Kelly i Pontus liv, vad har tuggummi med öronmaskar att göra och hur skaffar man sig ett absolut gehör? Och hade Lill Lindfors rätt om musikens byggklossar? Hör svaren i sista delen i vår miniserie om musik.


12. När hjärnan nästan kokar

En forskare, en stek, ett ägg och en hund går in i en bastu. Vi berättar vad som hände sedan och svarar på en fråga från Göteborgs-Posten om hur kroppen och knoppen påverkas av värme.


13. Richard Juhlin, näsan bland näsor

Det här blev ett superinspirerande samtal som fick oss att skynda till en vinbar direkt efteråt. Richard lyfter fram det mest bortglömda av våra sinnen, ställer det i rampljuset och visar oss runt i en okänd värld som ligger alldeles framför våra fötter.


14. Att vara eller inte vara – om feromoner

Reagerar vi människor på feromoner? Kan doften från en annan människa omedvetet påverka våra handlingar? I dag sitter vi på Österlen och pratar om ett komplext och djupt fascinerande sinne – doftens sociala betydelse.


15. Gå och lägg dig – om sömn

Alla gör det och alldeles för lite. Kunde du inte sova när det var nymåne häromdagen? Varför behöver vi egentligen sova, är det inte bortkastad tid? Finns skönhetssömn, vad gör de olika delarna av sömnen och är det viktigare med sömn än träning? Svaren får du i dagens podd!


16. Alla bollar i luften, funkar det?

Vi får en fråga från en lyssnare som undrar om simultankapacitet finns. Är kvinnor i så fall bättre på det? Med anledning av bollar i luften pratar vi om parallellsamhället som växt fram på LinkedIn och undrar varför vi aldrig blir headhuntade.


17. Alla bollar i luften, funkar det?

Vi har varit på Tjörn och fått prata med en av Sveriges allra bästa specialister på huvudvärk. Han svarar på en lyssnarfråga om migrän, vad det beror på och vad man kan göra åt det. Dessutom är Mattias Linde en av Sveriges allra trevligaste neurologer


18. Synestesi – När sinnena möts

Egendomligt färgade namn, glänsande tredimensionella bokstäver och året som en spelplan att gå runt på. Vi träffar ”Synestesi-Lisa” som berättar om hur hon upptäckte sin superkraft och hur hennes värld skiljer sig från de upplevelser vi vanliga människor har.